ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Οι σχέσεις μεταξύ κρατών ήταν ανέκαθεν πολύ σημαντικές, διότι επηρεάζουν την εξέλιξη της ανθρωπότητας μακροπρόθεσμα, ενώ έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των κατοίκων αυτού του πλανήτη.

Με βάση αυτή την απλή σκέψη, αποφάσισα να δημιουργήσω αυτό το ιστολόγιο στο οποίο θα καταγράφω γεγονότα και  απόψεις (μεταξύ των οποίων και δικές μου ) γι αυτό το θέμα.

Πιστεύω ότι είναι σημαντικό για μας τους Ελληνες να έχουμε όσο γίνεται περισσότερη πληροφόρηση γι’ αυτά τα θέματα, διότι ζούμε σε μιά παρακμιακή πολιτιστικά και περιθωριακή οικονομικά χώρα, και χωρίς αυτή η παρακμή και η περιθωριοποίηση να μας αξίζει, μας επηρεάζει άμεσα.Αρκεί κανείς να δεί το επίπεδο των δελτίων ειδήσεων, και νομίζω ότι το αντιλαμβάνεται αμέσως.Βλέποντας ένα δελτίο ειδήσεων στην τηλεόραση, θα’πρεπε κανονικά, ο έλληνας πολίτης μέσα απο τους τίτλους, δηλαδή μέσα σε δύο λεπτά, να ενημερωθεί για τα πιό σημαντικά γεγονότα που προέκυψαν στον πλανήτη μας το τελευταίο εικοσιτετράωρο, και μετά φυσικά να μάθει και για τα πιό σημαντικά γεγονότα που προέκυψαν στη χώρα μας.Αυτό δεν συμβαίνει.Ελάχιστη και ετεροχρονισμένη είναι η ενημέρωση που έχουν οι Ελληνες για τις Διεθνείς εξελίξεις, άν η πηγή πληροφόρησης τους είναι τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης.

Φυσικά υπάρχουν ήδη κάποια μπλόγκς που επικεντρώνονται στις διεθνείς σχέσεις, και αυτό είναι πολύ ευχάριστο.Ελπίζω ότι και το δικό μου ιστολόγιο θα προστεθεί σ’αυτές τις λίγες φωνές που ενημερώνουν σήμερα τους Ελληνες για τις διεθνείς εξελίξεις.

Πέρα όμως απο την ενημέρωση γύρω απο τις διεθνείς σχέσεις, θα προσπαθώ να  ενημερώνω και για τις απόψεις και τις αναλύσεις που διάβασα , και που βρήκα ενδιαφέρουσες.

Τέλος σ’αυτό το ιστολόγιο θα προσπαθήσω να εξηγήσω και να τεκμηριώσω την άποψη μου σύμφωνα με την οποία στις διεθνείς σχέσεις, δυστυχώς για την ανθρωπότητα, αυτό που κινεί τις εξελίξεις και την λήψη αποφάσεων που επηρεάζουν την ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, είναι κυρίως ο εκάστοτε συσχετισμός δυνάμεων, και ελάχιστα το διεθνές δίκαιο.Αρα η δύναμη που έχει να αντιπαραθέσει το κάθε κράτος (στρατιωτική, οικονομική,….), είναι αυτή που το οδηγεί να κερδίσει η να χάσει κάτι.Δεν χρειάζεται πάντα ένα κράτος να χρησιμοποιήσει την δύναμη του για να κερδίσει.Αρκεί τις περισσότερες φορές να προβάλλει την δύναμη του.

Αυτό που περιέγραψα, είναι ο κανόνας στις διεθνείς σχέσεις.Πέρα όμως απο τον κανόνα, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, και αυτές ήταν πάντα που διανοητικά τράβούσαν το ενδιαφέρον μου.Αναφέρομαι στις περιπτώσεις που είναι πολλές  στις διεθνείς σχέσεις , όπου ενώ υφίσταται και πλανάται ένας συσχετισμός δυνάμεων, το αδύναμο κράτος στη διαμάχη, η κάποιο τρίτο κράτος, με την κατάλληλη στρατηγική και τις κατάλληλες τακτικές κινήσεις που την υπηρετούν, καταφέρνει, υπο κάποιες προυποθέσεις, να βγεί κερδισμένο απο την διαμάχη, ενώ όλα έδειχναν αρχικά ότι αυτό θα ήταν αδύνατο.Για να μήν είναι θεωρητικό αυτό που λέω, ας πάρουμε μερικά παραδείγματα απο την γειτονιά μας.

-το 1991, ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης έλεγε η προσπαθούσε να προβάλλει ότι όποια λύση δοθεί στο Κόσσοβο, θα πρέπει να δοθεί  απο την διεθνή κοινότητα και για την Βόρεια Ηπειρο.Δεν το είπε ακριβώς έτσι, αλλά αυτό εννοούσε.Σήμερα, δηλαδή 20 χρόνια περίπου μετά ξέρουμε τι κατάφεραν οι Αλβανοί(οι αδύναμοι ), και τι κατάφεραν οι Ελληνες και οι Σέρβοι ( οι έχοντες την δύναμη ).Προσωπικά, για να μην παρεξηγηθώ, θεωρώ ότι η Βόρεια Ηπειρος ανήκει στην Αλβανία, και ότι η Ελλάδα θα’πρεπε και τότε και τώρα, να κάνει ότι μπορεί ώστε απλά τα δικαιώματα των Βορειο-ηπειρωτών να είναι σεβαστά.Το δίνω όμως ώς παράδειγμα, για να υποστηρίξω την θέση που περιέγραψα ανωτέρω.

-η διαμάχη για Μακεδονικό μεταξύ Σκοπίων και Ελλάδας είναι ένα άλλο παράδειγμα.Αν και αυτή η διαμάχη δεν έχει τελειώσει, ο  κερδισμένος  μέχρι τα τέλη του 2007 ήταν τα Σκόπια και ο χαμένος η Ελλάδα, ενώ άλλα έλεγε ο συσχετισμός δυνάμεων το 1991.

Ευχαριστώ

international affairs1

Σχόλια

  1. Συγχαρητηρια για το ιστολογιο σας-πολυ ενδιαφερον και παράλληλα ενημερωτηκο.Συμφωνό απόλυτα με τιν άποψη ότι αυτό που κινεί τις εξελίξεις στι διεθνή πολιτικό στίβο είναι ο εκάστοτε συσχετισμός δυνάμεων. Το ότι σήμερα η διπλωματική οδος, η προβόλή ισχύος και η μικρής εμβέλειας κρίσεις απότελουν τρόπους αποφυγής εκτεταμένων συρράξεων αποτελεί μια πολύ θετική πτύχή των διακρατικών σχεσεων σήμερα σε αντιθεση με το παρελθόν κατα το οποίο τα κρατη επέλεγαν να διεξάγουν πολέμους για να προωθήσουν και να υπερασπίσουν εθνικά τους συμφεροντα. Πιστευω όμως οτι ένα κρατος δεν αρκει απλώς να προβάλει τη δύναμη του αλλά θα πρέπει να προηγηθεί ένας υπολογισμός των πραγμαικών δυνατοτήτων του εκαστοτε κράτους έτσι ώστε η οποιαδήποτε προβολή ισχύος (ενδεχομένως μέσω καποιας απειλής)να ειναι αξιόπιστη.Σε αντίθετη περιπτωση υπάρχει το ενδεχόμενο να πλήγει το κύρος της χώρας που προβαίνει σε προβολή ισχυος. Και παλι συγχαρητήρια

  2. ευχαριστώ γιά το σχόλιο σας

  3. […] ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ […]


Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: