Αναρτήθηκε από: internationalaffairs1 | 10/06/2010

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ – 10/6/2010

Ειλικρινής συνομιλία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν

10.06.2010, 11:42

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε συνέντευξη σε γαλλικά ΜΜΕ τις παραμονές της επίσκεψής του στη Γαλλία. Ο Βλαντίμιρ Πούτισε απαντούσε στις ερωτήσεις με το χαρακτριστικό για αυτόν ύφος- ειλικρινά και τσουχτερά, με σεβασμό προς τους συνομιλητές του και ταυτόχρονα με ιδιόμορφο υποκείμενο.


Κατεβάστε ηχητικό αρχείο – Download


Απαντώντας π.χ. στην ερώτηση για πιθανή αναβίωση στη Ρωσία της προσωπολατρείας που είχε θέση τη δεκαετία του ’30 του 20ου αιώνα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε: «Ακόμα και στο πιο φοβερό μου όνειρο δεν μπορώ να φανταστώ ότι στη σημερινή Ρωσία είναι δυνατό να επαναληφθούν όλα αυτά». Δεν μπορούν γιατί η κοινωνία έφτασε ως ορισμένο επίπεδο ωριμότητας και καταλαβαίνει πώς τέτοιες διαδικασίες, όπως είναι οι διώξεις και πρώτ’ απ’ όλα η μαζική παραβίαση του Νόμου, είναι απαράδεκτες για τη σημερινή Ρωσία. Απαράδεκτες γιατί στο κράτος ισχύει δικό του μοντέλο κοινωνίας των πολιτών. Σ΄αυτό το σημείο η Ρωσία δεν διαφέρει καθόλου από τα άλλα κράτη, τα οποία κάνουν το παν για να διατηρήσουν την πρωτοτυπία τους και να κελλιεργούν τις δικές τους αξίες αντί για τις αξίες που επιβάλλονται από τα έξω. «Μπορείτε να μου πείτε τι είναι το δυτικό μοντέλο δημοκρατίας;»- αντιρώτησε ο Πούτιν τον δημοσιογράφο που του υπέβαλε την ερώτηση για την ανάπτυξη της δημοκρατίας στη Ρωσία και ο ίδιος απάντησε: « Άλλο είναι το μοντέλο που ισχύει στη Γαλλία και άλλο είναι το μοντέλο των ΗΠΑ. Ενιαία δυτική δημοκρατία δεν υπάρχει».

Σήμερα για τη Ρωσία έχουν μεγάλη σημασία δύο συστατικά στοιχεία- ο Νόμος και η ασφάλεια των πολιτών της. Ναι, η χώρα αγοράζει πολεμικά τεχνικά μέσα, όμως δεν σχεδιάζει να επιτεθεί εναντίον κανενός. Ο Πούτιν το δήλωσε αυτό ορθά κοφτά, αναφερόμενος στο σχέδιο αγοράς του γαλλικού ελικοπτερόφορου Mistral (Μιστράλ). «Γιατί νομίζετε ότι η Ρωσία θα επιτεθεί οπωσδήποτε εναντίον κάποιας χώρας, χρησιμοποιώντας αυτά τα μέσα;»- ρώτησε ο πρωθυπουργός Πούτιν. Το ερώτημα αυτό είναι επίκαιρο γιατί μερικοί δυτικοί δημοσιογράφοι μέχρι τώρα μπερδεύουν την επιδίωξη του ρωσικού κράτους για την προστασία της ασφάλειάς του από όλες τις απειλές από τα έξω με την επιθυμία επίδειξης των μυών στον κόσμο. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αποσαφηνίζοντας την διαμορφωμένη κατάσταση, παράθεσε ένα παράδειγμα που είχε θέση πριν 2 χρόνια- την ένοπλη επιδρομή της Γεωργίας κατά της Ν. Οσετίας. Τότε, όπως είπε, η Ρωσία ήταν αναγκασμένη να χρησιμοποίησει τα όπλα για την προστασία της ειρηνευτικής της δύναμης σ΄αυτή την περιοχή. Μάλιστα, το έκανε αυτο με εξαιρετική επιφαλακτικότητα, γιατί δεν ήθελε να βρεθεί αντιμέτωπη με κάποια ένοπλη σύγκρουση. Αν η χώρα μας είχε άλλες προθέσεις, τότε «τα σύγχρονα συστήματα κρούσης που διαθέτει, θα της επέτρεπαν να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε ένοπλη επιχείρηση από το έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε όλο το βάθος του γεωργιανού εδάφους»,- παρατήρησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η ασφάλεια μπορεί να πετυχαίνεται μόνο με ένα τρόπο- με τον τρόπο της απαρέγκλιτης τήρησης του Νόμου. Στη Ρωσία υπάρχει μια ανήσυχη από την άποψη της εγκληματικότητας περιοχή- ο Βόρειος Καύκασος. Ο πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι η ενίσχυση της δημόσιας τάξης στα πρόθυρα της Ολυμπιάδας του 2014 στο Σότσι είναι το κύριο καθήκον της εξουσίας της χώρας.

«Είμαι βέβαιος ότι θα κάνουμε το παν για την προστασία της ασφάλειας τόσο των καλεσμένων, όσο και των αθλητών. ΄Οσον αφορά την κατάσταση στην περιοχή, ναι, είναι ανήσυχη. Όμως όχι στην περιοχή του Σότσι, αλλά στο Βόρειο Καύκασο και για αυτό τον λόγο θα δουλεύουμε σιγά-σιγά και εκεί. Όσον αφορά το ίδιο το Σότσι και τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις, θα καταβάλουμε μάξιμουμ προσπάθειες για να μη εμφανιστούν εδώ οποιαδήποτε προβλήματα και δυσκολίες.

Οι Γάλλοι δημοσιογράφοι ενδιαφέρθηκαν να μάθουν για την αντίδραση της Μόσχας στις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την Παλαιστίνη. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπενθύμισε σχετικά με αυτό ότι η Ρωσία από καιρό ενεργεί για την όσο το δυνατό πιο γρήγορη άρση του αποκλεισμού από τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ η Δύση άρχισε να μιλά για αυτό μόνο τότε, όταν από την υπαιτιότητα του Ισραήλ χύθηκε το αίμα των διεθνών εθελοντών.

πηγή: «Η Φωνή της Ρωσίας» .

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες