Αναρτήθηκε από: internationalaffairs1 | 01/08/2010

ΣΧΕΔΙΟ NABUCCO- «ΣΤΟΧΟΙ, ΡΙΣΚΑ, ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ» – 29/7/2010

Σχέδιο «Nabucco»: στόχοι, ρίσκα και πραγματικές προοπτικές

29.07.2010, 16:32

Πρίν 10 περίπου χρόνια είχε υποβληθεί από την ΕΕ η ιδέα για την κατασκευή ενός νέου μεγάλου αεριαγωγού με την εξωτική ονομασία «Nabucco», μέσω του οποίου το φυσικό αέριο από την Ασία θα έπρεπε να φτάσει το 2014 στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, την Αυστρία, την Τσεχία και τη Γερμανία, παρακάμπτωντας τη Ρωσία.

Το μήκος του αεριαγωγού προβλέπεται να φτάσει τις 3300 χιλιόμετρα και το κόστος του – τα 7,9 δισεκατ. ευρώ. Από την 1 Αυγούστου τίθεται σε ισχύ η διακυβερνητική Συμφωνία της ΕΕ για την κατασκευή του «Nabucco». Σημαίνει άραγε αυτό ότι η τεχνική τεκμηρίωση του σχεδίου είναι πλήρως έτοιμη και η ΕΕ μπορεί να προχωρήσει στην έμπρακτη υλοποίησή του;

Απαντώντας σ΄αυτή την ερώτηση ο καθηγητής Τιμοφέι Μπορντατσόφ, διευθυντής του μοσχοβίτικου Κέντρου Ευρωπαϊκών Ερευνών, είπε ότι «Το δοσμένο σχέδιο, παρ’ όλο που από καιρό βρίσκεται στο στάδιο πληροφοριακής προώθησης, δεν είναι εξασφαλισμένο ακόμα ούτε σε ό,τι αφορά τις απαραίτητες επενδύσεις, ούτε και σε ό,τι αφορά τα καύσιμα που θα διοχετεύονται μέσω αυτού του αγωγού. Το σχέδιο «Nabucco» είναι ένα από πιο αγαπημένα τέκνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Βρυξελλών. Στη δοσμένη περίπτωση γίνεται λόγος πρώτ’ απ’ όλα για την ενίσχυση της θέσης της ΕΕ στις συνομιλίες της με τη Ρωσία και η διακυβερνητική Συμφωνία, απ’ ότι φαίνεται, είναι μια μορφή εκδήλωσης της κοινής υποστήριξης του δοσμένου σχεδίου. Τώρα θα πρέπει να πουν τον λόγο τους οι επιχειρηματίες γιατί κρατικές επενδύσεις σ’ αυτό το σχέδιο δεν προβλέπονται». Εξάλλου, οι επιχειρηματίες δεν σπεύδουν να κάνουν επενδύσεις σ΄αυτό το σχέδιο γιατί περιέχει πολλές ασάφειες και ρίσκα. Πραγματικά, καταρχήν υπολόγιζαν στα τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, όμως αργότερα στην οικονομία αναμίχθηκε η πολιτική: οι σχέσεις της Τεχεράνης με τη διεθνή κοινότητα απότομα χειροτέρευσαν και σήμερα εναντίον του Ιράν έχουν επιβληθεί σκληρές διεθνείς κυρώσεις. Οι εκπονητές του σχεδίου «Nabucco» αναγκάστηκαν να αναζητήσουν άλλες χώρες-προμηθευτές φυσικού αερίου. Βρήκαν το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκμενία. Εδώ όμως υπάρχουν τουλάχιστον δύο προβλήματα. Πρώτο, τα αποθέματα φυσικού αερίου στο Αζερμπαϊτζάν δεν είναι τόσο μεγάλα για να μπορούν να γεμήσουν όλο τον αγωγό «Nabucco» και δεύτερο, αν οι χώρες της ΕΕ θέλουν να παίρνουν φυσικό αέριο από την μακρινή Τουρκμενία, παρακάμπτωντας τη Ρωσία,τότε θα πρέπει να κατακευάσουν και το υποθαλάσσιο τμήμα του στο βυθό της Κασπίας θάλασσας. Εξάλλου, το καθεστώς της δεν έχει εγκριθεί ακόμα. ΄Ομως χωρίς αυτό το καθεστώς δεν μπορούν να γίνονται οποιεσδήποτε τεχνικές εργασίες στο βυθό της Καπίας θάλασσας. Εν τω μεταξύ, υπάρχουν επίσης και σχέδια απόκτησης του φυσικού αερίου από το Ιράκ μέσω της Τουρκίας, αλλά το πρόβλημα αυτό δεν εχει μελετηθεί οριστικά. Οι επιχειρηματίες δε, όπως είναι γνωστό, δεν δίνουν πρόθυμα λεφτά για τα λεγόμενα «ημιέτοιμα» σχέδια», – σημείωσε ο καθηγητής Μπορντατσόφ.

-Δεν μπορεί να σκάσει η ιδέα του «Nabucco» σαν μια σαπουνόφουσκασαν;

-«Νομίζω ότι η ιδέα αυτή δεν θα «σκάσει» και θα βρίσκεται στη χαλαρή της φάση για 10 χρόνια ακόμη. Πραγματική δε κατασκευή του αγωγού δεν θα γίνεται. Δεν προβλέπονται επίσης πραγματικές επενδύσεις, όμως το σχέδιο θα συζητιέται για πολύ καιρό ακόμα. Τα χρονικά όρια υλοποίησης του σχεδίου «Nabucco» θα αναβάλλονται απ’ ότι φαίνεται ακόμα πολλές φορές. Παρ’ όλα αυτά η ΕΕ δεν θα εγκαταλείψει εύκολα αυτή την ιδεά, γιατί έχει για τις Βρυξέλλες πρώτ’ απ’ όλα πολιτική σημασία. Η φόρμουλά τους εδώ είναι πολύ απλή: παρακάμπτωντας τη Ρωσία. Στην Ευρώπη ούτε καν θέλουν να δουν το γεγονός ότι υπάρχουν σχέδια με υψηλό βαθμό τεχνικής και επενδυτικής ετοιμότητας, όπως είναι π.χ., το σχέδιο «South Stream».- παρατήρησε ο καθηγητής Τιμοφέι Μπορντατσόφ.

πηγή: «Η Φωνή της Ρωσίας» .

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες