Αναρτήθηκε από: internationalaffairs1 | 06/10/2010

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΟ ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ – 6/10/2010

Αποκλειστική συνέντευξη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ

6.10.2010, 17:19

Η επίσκεψη του Προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντιεφ στην Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα καταστεί μόνο «αδιαμφισβήτητο σύμβολο των παραδοσιακών σχέσεων μεταξύ της Κύπρου και της Ρωσίας, αλλά και θα αποτελέσει αφετηρία για τη διεύρυνση της συνεργασίας στους διάφορους τομείς».

http://rus.ruvr.ru/images/flv/player.swf
Κατεβάστε ηχητικό αρχείο – Download


Τη σχετική δήλωση έκανε σε αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ ο Κύπριος Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας ενόψει της επίσκεψης του Ρώσου ηγέτη στην Κύπρο στις 6 με 7 Οκτωβρίου.

«Ο μεγάλος αριθμός συμφωνιών, που θα υπογραφούν κατα τη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου Μεντβέντιεφ, δείχνουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες των δύο μερών όχι μόνο για την ενίσχυση και τη βελτίωση της νομικής βάσης της συνεργασίας σε τέτοιους τομείς, όπως τα οικονομικά, οι επενδύσεις, η δικαιοσύνη, ο κοινωνικός τομέας, η παιδεία και ο πολιτισμός, αλλά και για το βάθεμα της συνεργασίας μας στους τομείς της υγείας, της επιστήμης και των κοινών ερευνών», – υπογράμμισε ο Χριστόφιας.

Μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχουν διαμορφωθεί «εξαίρετες σχέσεις, που βασίζονται στους βαθιούς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς, που συνδέουν τους λαούς μας στη διάρκεια των αιώνων», – είπε ο Χριστόφιας. «Μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας το 1960 η Σοβιετική Ένωση ήταν μιά από τις πρώτες χώρες, με τις οποίες η Κύπρος εγκαθίδρυσε διπλωματικές σχέσεις, – υπενθύμισε ο Πρόεδρος. – Στη διάρκεια των 50 χρόνων που πέρασαν από τότε, τα δύο κράτη οικοδόμησαν στέρεες, πολύπλευρες, φιλικές σχέσεις στον πολιτικό, τον οικονομικό και πολιτιστικό τομέα, η σταθερότητα και σημασία των οποίων έχουν περάσει τη δοκιμασία του χρόνου». «Η σφύζουσα από ενέργεια ρωσική κοινότητα, που διαμένει στην Κύπρο αποτελεί απόδειξη των ιστορικών και πολιτιστικών σχέσεων, – δήλωσε ο Χριστόφιας. – Και από την άλλη δημιουργεί βάση για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων».

Η Κυπριακή Δημοκρατία υποστηρίζει την πρόταση του Ντμίτρι Μεντβιέντιεφ για τη νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη. Η Ρωσία και η Κύπρος έχουν συναντίληψη για ολόκληρη σειρά παγκόσμιων προβλημάτων, υπογράμμισε ο Κύπριος ηγέτης. «Η υπογραμμένη κατα τη διάρκεια της επίσκεψής μου στη Μόσχα το Νοέμβριο του 2008 Κοινή Πολιτική Διακήρυξη επιβεβαιώνει ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βασίζονται στην αμοιβαία επιδίωξη για την ανάπτυξη της συνεργασίας τόσο σε διμερή βάση, όσο και στα πλαίσια του ΟΗΕ και των άλλων πολυμερών μηχανισμών, – δήλωσε ο Χριστόφιας. – Εννοούνται τέτοια θέματα, όπως η καταπολέμηση των νέων παγκόσμιων απειλών και προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης και της διεθνούς τρομοκρατίας, η διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής, η υπερεθνική οργανωμένη εγκληματικότητα, το λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών, η εμπορία ανθρώπων και η λαθρομετανάστευση».

Η Ρωσία πάντα ήταν και παραμένει σημαντικότατος σύμμαχος των Κυπρίων στις προσπάθειές τους για την επίτευξη μιάς συμφωνημένης, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού προβλήματος. «Η Ρωσία είναι ο πιό ακριβός μας φίλος, όμως είναι επίσης και δοκιμασμένος και αναντικατάστατος σύμμαχος στην υπόθεση της υπεράσπισης των συμφωνημένων παραμέτρων της διευθέτησης του Κυπριακού σε όλα τα φόρουμ και σε όλα τα όργανα του συστήματος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όπου υιοθετούνται αποφάσεις», – είπε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Αυτό, – είπε, αποτελεί θέση αρχών, η οποία βασίζεται στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας».

πηγή: «Η Φωνή της Ρωσίας» .

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες