Αναρτήθηκε από: internationalaffairs1 | 26/10/2010

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΡΟΥΤΣΑ ΣΤΗΝ ΑΡΑΒΟΓΛΩΣΣΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ AN NAHAR – 20/10/2010

Συνέντευξη ΥΠΕΞ κ. Δ. Δρούτσα στην αραβόγλωσση εφημερίδα του Λιβάνου AN NAHAR ( 20.10.2010)

Αθήνα, 21 Οκτωβρίου 2010

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ολοκληρώνετε την περιοδεία σας στην ευρύτερη περιοχή με την επίσκεψή σας στο Λίβανο μετά την Ιορδανία, το Ισραήλ, τα Παλαιστινιακά εδάφη και την Αίγυπτο. Ποιος είναι ο στόχος αυτής της περιοδείας πέραν της προώθησης των διμερών σχέσεων;

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Ολοκληρώνω εδώ αυτή την πολύ χρήσιμη περιοδεία στην περιοχή σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή. Είναι το πρώτο μου «διμερές» ταξίδι αφότου ανέλαβα καθήκοντα. Με την επίσκεψή μου στους πιο στενούς Άραβες φίλους και γείτονες μας και στο Ισραήλ, ήθελα να στείλω ένα σαφές μήνυμα για την εξωτερικής πολιτικής που θέλουμε να ακολουθήσουμε, ότι η Μέση Ανατολή θα αποτελεί προτεραιότητα της ατζέντας μας.

Είχα την ευκαιρία να ανταλλάξω απόψεις με την πολιτική ηγεσία των χωρών που επισκέφθηκα για ένα ευρύ φάσμα περιφερειακών και διεθνών ζητημάτων και παράλληλα είχα την ευκαιρία να προωθήσω τις διμερείς μας σχέσεις με όλες αυτές τις χώρες συνάπτοντας συμφωνίες ή εγκαινιάζοντας στενότερες πολιτικές και οικονομικές διαβουλεύσεις.

Όσον αφορά το Παλαιστινιακό ζήτημα και την ευρύτερη Μέση Ανατολή, θα ήθελα να τονίσω ότι είναι ζωτική προτεραιότητα για τη χώρα μου, εφόσον επηρεάζει με καθοριστικό τρόπο την ευρύτερη περιοχή στην οποία ανήκουμε. Η περιφερειακή ειρήνη, σταθερότητα και ανάπτυξη βρίσκονται μεταξύ των στρατηγικών μας προτεραιοτήτων και επομένως η ειρηνική επίλυση των διενέξεων είναι προς το συμφέρον μας.

Κατά τη διάρκεια των επαφών μας, είχα επίσης την ευκαιρία να ενημερώσω τους συνομιλητές μας για άλλα σημαντικά ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως το Κυπριακό και τα Βαλκάνια, τα οποία, σε τελική ανάλυση, επηρεάζουν την περιοχή μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η περιοδεία αυτή συνδέεται με μια κρίσιμη περίοδο για τις διαπραγματεύσεις. Η συμβολή σας στις παρούσες συνομιλίες είναι συγκεκριμένη;

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Πιστεύω σθεναρά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή και προς το σκοπό αυτό, η συμβολή της Ελλάδας μπορεί να είναι σημαντική. Ωστόσο, δεν είναι η πρόθεση της Ελλάδας να προσφέρει έτοιμες λύσεις ή να υπαγορεύσει πολιτική λύση στα εμπλεκόμενα μέρη. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να βοηθήσουμε τα μέρη στην προσπάθειά τους να βρουν κοινό έδαφος, κάτι που είναι ουσιαστικής σημασίας για μια βιώσιμη, ολοκληρωμένη και οριστική επίλυση.

Η περιοδεία μου έδωσε την ευκαιρία να ακούσω ο ίδιος τις απόψεις, τις ανάγκες και τις ανησυχίες των εμπλεκόμενων μερών και να ανταλλάξω ιδέες σχετικά με τον τρόπο για να προχωρήσουμε μπροστά. Όλα αυτά θα τα μοιραστώ με τους Ευρωπαίους εταίρους μου όταν επιστρέψω. Έχω αποκομίσει χρήσιμα στοιχεία με τα οποία θα ενημερώσω τους συναδέλφους μου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν είμαι ούτε αισιόδοξος, ούτε απαισιόδοξος για το μέλλον. Άκουσα ορισμένους να εκφράζουν ελπίδα και αισιοδοξία, και άλλους να εκφράζουν βαθιά ανησυχία και απόγνωση. Εναπόκειται στα μέλη να κάνουν τα απαιτούμενα βήματα για να συνεχίσουν τον διάλογό τους με εποικοδομητικό πνεύμα. Η διεθνής κοινότητα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ή η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να είναι «από μηχανής θεοί» και να επιβάλουν μια λύση. Μόνο μια συμφωνημένη λύση που θα ικανοποιεί με ισορροπημένο τρόπο τις ανησυχίες και τις επιδιώξεις και των δύο μερών θα μπορούσε να προσφέρει μια βιώσιμη και μακροπρόθεσμη προοπτική. Υποχρέωσή μας είναι να σταθούμε δίπλα στα δύο μέρη και να τα βοηθήσουμε να επιδιώξουν μακροπρόθεσμη ειρήνη μέσω απευθείας διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο, η Ειρηνευτική Διαδικασία πρέπει να βασίζεται σε μια στέρεη βάση. Και είναι κοινή πεποίθηση πιστεύω ότι οι Παλαιστίνιοι δικαιούνται μια εθνική πατρίδα και ότι οι Ισραηλινοί δικαιούνται να ζουν ειρηνικά και με ασφάλεια με τους γείτονές τους. Αυτή κατά τη γνώμη μας είναι η αφετηρία από την οποία πρέπει να ξεκινήσει η Ειρηνευτική Διαδικασία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σημειωτέον ότι δε συμπεριλάβατε τη Συρία σε αυτή την περιοδεία. Αυτό έχει σχέση με το γεγονός ότι η Συρία επιφυλάσσει έναν ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την Τουρκία ή μήπως οφείλεται στο ότι εγκαθίδρυσε σχέσεις με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας;

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Η Ελλάδα έχει παραδοσιακά στενούς δεσμούς με τη Συρία, όπως και με τις υπόλοιπες αραβικές χώρες. Είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι σταθήκαμε στο πλευρό τους σε δύσκολες στιγμές. Το πρόγραμμά μου δε μου επέτρεψε να επισκεφθώ τη Δαμασκό αυτή τη φορά, αλλά ελπίζω ότι θα έχω την ευκαιρία να επισκεφθώ τη Συρία στο εγγύς μέλλον, μαζί με τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής. Θα πρέπει να συνηθίσετε στην ιδέα ότι θα μας βλέπετε πιο συχνά από ό,τι στο παρελθόν.

Και τώρα, όσον αφορά στο ζήτημα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ίσως γνωρίζετε τη Μακεδονία ως περιοχή της αρχαίας Ελλάδας. Σήμερα, η Μακεδονία είναι γεωγραφική περιοχή, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας βρίσκεται στην Ελλάδα, ένα μικρό κομμάτι στη ΠΓΔΜ κι ένα μικρότερο στη Βουλγαρία. Όπως καταλαβαίνετε, η προσπάθεια ορισμένων πολιτικών της ΠΓΔΜ να διεκδικήσουν αποκλειστικά δικαιώματα για το όνομα «Μακεδονία» και όλα όσα αυτό αντιπροσωπεύει είναι συνταγή για εντάσεις. Για τον λόγο αυτό, το Συμβούλιο Ασφαλείας ζήτησε να συμφωνήσουμε σε διαφορετικό όνομα που θα αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Η πραγματικότητα αυτή μπορεί καλύτερα να αντικατοπτριστεί από μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα χρησιμοποιείται έναντι όλων, ώστε να μην ανακύψει ένταση.

Μέχρις ότου βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση, περιμένουμε από τις τρίτες χώρες και όλους τους εταίρους και φίλους μας να τηρούν αντικειμενική και αμερόληπτη στάση, χρησιμοποιώντας σε όλα τα επίπεδα την προσωρινή ονομασία που έχει συμφωνηθεί και χρησιμοποιείται από τον ΟΗΕ και άλλους μείζονες διεθνείς οργανισμούς βάσει των σχετικών Ψηφισμάτων του ΟΗΕ, εκφράζοντας έτσι την στήριξή τους στις διαπραγματευτική διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Τον προηγούμενο μήνα, η Συρία εγκαθίδρυσε διπλωματικές σχέσεις με την ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με διάφορα δημοσιεύματα, το έκανε κατά τρόπο ενάντια στα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Γνωρίζοντας ότι η Συρία σέβεται το διεθνές δίκαιο και τα Ηνωμένα Έθνη, ζητήσαμε από τη Συρία να αποσαφηνίσει τη θέση της.

Θα ήθελα να τονίσω ότι η Ελλάδα εκτιμά τη στήριξη που προσφέρουν οι εταίροι μας στις διαπραγματευτικές προσπάθειες, η επιτυχής ολοκλήρωση των οποίων θα οδηγήσει σε οριστική και βιώσιμη λύση σε αυτό το μακροπρόθεσμο ζήτημα, προς όφελος ολόκληρης της περιοχής των Βαλκανίων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η χώρα σας εντατικοποιεί τη συνεργασία με το Ισραήλ και πολύ πρόσφατα, διεξήγαγαν κοινή στρατιωτική άσκηση. Πιστεύετε πως αυτό θα βοηθήσει τις σχέσεις σας με ορισμένες αραβικές χώρες ή τον ρόλο που προσπαθείτε να διαδραματίσετε σήμερα, κυρίως δεδομένου ότι στο Λίβανο υποδεχθήκαμε πριν λίγες ημέρες τον Πρόεδρο του Ιράν, ο οποίος είπε σκληρά λόγια για το Ισραήλ από τα νότια της χώρας;

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Δεν βλέπουμε και κανείς δεν πρέπει να προσπαθεί να δημιουργήσει την εικόνα ανταγωνιστικής διάστασης στη σχέση που αναπτύσσουμε με το Ισραήλ ή οποιοδήποτε άλλο κράτος, πόσω μάλλον τα Αραβικά κράτη, με τα οποία διατηρούμε πολύ φιλικές σχέσεις. Και σαφώς, εάν η συνεργασία που αναπτύσσουμε με το Ισραήλ μπορεί να μας μετατρέψει σε ένα πιο χρήσιμο δίαυλο επικοινωνίας με τον Αραβικό κόσμο, στο πλαίσιο της Ειρηνευτικής Διαδικασίας για τη Μέση Ανατολή, τότε πιστεύω ότι αυτό θα είναι θετική εξέλιξη για την περιοχή στο σύνολό της. Αυτή είναι η προστιθέμενη αξία και συμβολή της Ελλάδας στην περιοχή. Μπορώ να το πω αυτό με κάθε ειλικρίνεια, γιατί η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι και πάντα ήταν βασισμένη σε αρχές, σέβεται το διεθνές δίκαιο και αποσκοπεί στην εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας. Και πρέπει να πω ότι αυτό είναι το κριτήριο με το οποίο αξιολογούμε τις δηλώσεις – και τις ενέργειες – άλλων παραγόντων στην περιοχή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η εγχώρια κατάσταση στο Λίβανο φαίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη δεδομένου του φακέλου του Ειδικού Δικαστηρίου για το Λίβανο. Τι έχετε να πείτε για το ζήτημα αυτό και φοβάσθε μια σοβαρή εσωτερική αποσταθεροποίηση;

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Μας ανησυχεί η υφιστάμενη εγχώρια ένταση στο Λίβανο σχετικά με το Ειδικό Δικαστήριο. Πρέπει να αποτραπούν τυχόν απόπειρες πολιτικοποίησής του από οποιαδήποτε πλευρά εντός ή εκτός της χώρας. Πιστεύουμε ότι υπάρχει χώρος για να διασφαλισθεί η σταθερότητα και η διακοινοτική ειρήνη και να υπάρξει σεβασμός στη διεθνή νομιμότητα και στην ανάγκη να τεθεί ένα τέλος στην ατιμωρησία που έχει φέρει τόσα δεινά στο Λιβανικό λαό στο παρελθόν.

Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις του Λιβάνου να επιδείξουν την απαραίτητη ευθύνη και να αποφύγουν τις προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες. Στη Ντόχα, η πολιτική τάξη του Λιβάνου έλαβε ορισμένες σχετικές δεσμεύσεις και τους καλούμε να τις έχουν υπόψη τους και να δράσουν ανάλογα, προς το βέλτιστο όφελος της χώρας τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς κρίνετε την πρόοδο στις σχέσεις της Ελλάδας με το Λίβανο μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Παπανδρέου τον Μάιο;

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ.Παπανδρέου τον Μάιο σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στις μακροχρόνιες σχέσεις φιλίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών και των δύο λαών. Οι συνομιλίες του με τον Πρωθυπουργό Hariri και τον Πρόεδρο Sleiman ανανέωσαν το κοινό μας συμφέρον και μας βοήθησαν να βρούμε νέους τομείς συνεργασίας που να λαμβάνουν υπόψη τις οικονομικές τους δυνατότητες. Με μεγάλη μας χαρά, είδαμε π.χ. τρία μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου του Λιβάνου να συμμετέχουν στο Ελληνο–Αραβικό Οικονομικό Φόρουμ που διεξήχθη στην Αθήνα τον προηγούμενο Σεπτέμβριο. Πιστεύουμε ότι οι επιχειρηματικές κοινότητες των δύο χωρών μας θα αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες στη διάθεσή τους. Από πλευράς της, η Ελλάδα έχει τη βούληση να κάνει ό,τι μπορεί για να δώσει ώθηση στις διμερείς εμπορικές συναλλαγές και να υποδεχθεί νέες επενδύσεις.

Επίσης, επιδεικνύουμε συνεχή προσήλωση στην εδαφική ακεραιότητα του Λιβάνου, την ενότητα και τη σταθερότητα μέσω της αμείωτης πολιτικής στήριξης που παρέχουμε διμερώς, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε διάφορα διεθνή φόρα, όπως και μέσω της συμμετοχής μας στη UNIFIL και μέσω της παροχής σημαντικής οικονομικής βοήθειας για την ανοικοδόμηση του Λιβάνου μετά τον πόλεμο του 2006.

Η Ελλάδα είναι και θα είναι αξιόπιστος και ισχυρός εταίρος και φίλος του Λιβάνου.

πηγή – http://www.mfa.gr/www.mfa.gr/Articles/el-GR/211010_NA1021.htm

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες