Αναρτήθηκε από: internationalaffairs1 | 27/10/2010

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝ ΣΤΟ ΑΣΤΡΑΧΑΝ – 27/10/2010

Διεξαγωγή του διαλόγου της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν στο Άστραχαν

27.10.2010, 20:46

Το πρώτο βήμα στον ειρηνικό διάλογο αυτών των αντιτιθέμενων χωρών θα γίνει η ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου και η επιστροφή των σορών των πεσόντων στον πόλεμο στις αρχές της δεκαετίας του ΄90.

΄Ετσι δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος πήρε μέρος στις τριμερείς συνομιλίες στο Άστραχαν. «Τα μέρη συντόνισαν το κείμενο της Κοινής Ανακοίνωσης η οποία, παρ’ όλο τον ανθρωπιστικό της χαρακτήρα, έχει πολύ μεγάλη σημασία, υπολογίζοντας τις πολυπλοκότητες που υπάρχουν στις σχέσεις ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν πάνω στα προβλήματα του Ορεινού Καραμπάχ. Γίνεται λόγος για μία ειδική Διακήρυξη που αποβλέπει στην ενίσχυση των μέτρων εμπιστοσύνης έτσι ώστε να ακολουθήσουν χωρίς χρονοτριβές η ανταλλαγή των αιχμαλώτων πολέμου και η επισροφή των σορών των νεκρών. Τα μέρη από καιρό δεν βρίσκονται σε κατάσταση ανοιχτής αντιπαράθεσης. Παρ’ όλα αυτά εξακολουθούν nα υπάρχουν προβλήματα, πυροβολισμοί και εξακολουθούν να πεθαίνουν άνθρωποι. Κάποια στιγμή τα μέρη χρειάζεται να κάνουν βήματα το ένα προς τη συνάντηση με το άλλο»,- παρατήρησε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Οι πρόεδροι της Ρωσίας, της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν συναντιούνται φέτος για τρίτη ήδη φορά. Η πρωτοβουλία προέρχεται συχνά από τη Ρωσία η οποία στη διάρκεια όλων των τελευταίων χρόνων ενεργεί ως διαμεσολαβητής σ΄αυτή τη σύγκρουση.

Εν τω μεταξύ, εδώ και 20 χρόνια δεν υπάρχουν σχέσεις ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία. Η σύγκρουση στο Ορεινό Καραμπάχ- αυτόνομη περιοχή στη σύνθεση του Αζερμπαϊτζάν, όπου κατοικούσαν κυρίως Αρμένιοι, είχε ξεσπάσει ακόμα στη Σοβιετική ΄Ενωση- το 1988. Η Αυτόνομη περιοχή είχε δηλώσει τότε πώς είναι διατεθειμένη να βγει από τη σύνθεση της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν και να μπει στη σύνθεση της Αρμενίας. Το 1991 είχε ξεσπάσει ένοπλη σύγκρουση, στη διάρκεια της οποίας το Μπακού προσπαθούσε να αποτρέψει τον αποχωρισμό του Ορεινού Καραμπάχ. Ταυτόχρονα τα ένοπλα τμήματα του Καραμπάχ υποστηριζόμενα από το Ερεβάν και την αρμενική διασπορά από άλλα κράτη, μάχονταν για την ανεξαρτησία αυτής της περιοχής. Οι συγκρούσεις σταμάτησαν μόνο το 1994, όταν τέθηκε σε ισχύ η Συμφωνία ανακωχής, που υπογράφτηκε με τη διαμεσολάβηση της Ρωσίας. Παρ’ όλα αυτά το πρόβλημα για το καθεστώς της αυτόνομης περιοχής δεν λύθηκε μέχρι τώρα.

Το Ορεινό Καραμπάχ όπως εννοείται από το Διεθνές Δίκαιο είναι έδαφος του Αζερμπαϊτζάν. Οι επίμαχες διαφορές αφορούν 7 περιοχές που αποτελούν σχεδόν το 15% του εδάφους αυτής της χώρας. Το Αζερμπαϊτζάν βλέπει αυτά τα εδάφη ως κατεχόμενα. Η ίδια η σύγκρουση θεωρείται παγοποιημένη. Για όλα τα αναμιγμένα στη σύγκρουση μέρη, όπως και για τους ξένους παρατηρητές είναι ολοφάνερο ότι πολύ σύντομα οι πάγοι θα αρχίσουν να λιώνουν. Από την άλλη όμως, οι πάγοι αυτοί μπορούν να αποδειχτούν υπερβολικά λεπτοί και μπορούν πολύ εύκολα να σπάσουν σε περίπτωση που κάποια μία από τις πλευρές θα χρησιμοποιήσει και πάλι δύναμη. Σε τέτοιες ενέργειες μπορεί να καταφύγει το Μπακού. Πραγματικά, το Αζερμπαϊτζάν έχει τι να χάσει. Ακριβώς για αυτό τον λόγό τα διαμεσολαβητικά καθήκοντα της Ρωσίας προς το παρόν αποβλέπουν στη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή.

πηγή: «Η Φωνή της Ρωσίας» .

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες