Αναρτήθηκε από: internationalaffairs1 | 28/10/2010

ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΩΝΙΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ – 28/10/2010

Ρωσία και Πολωνία στο δρόμο της προσέγγισης

28.10.2010, 19:28

Στη Μόσχα υπολογίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αλλάξει τους κανονισμούς της προκειμένου να μπορούν οι κάτοικοι της περιοχής Καλινιγκράντ να επισκέπτοναι την Ευρώπη ανεμπόδιστα.

http://rus.ruvr.ru/images/flv/player.swf
Κατεβάστε ηχητικό αρχείο – Download


Τη σχετική δήλωση έκανε ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκεϊ Λαβρόφ μετά τη συνεδρία της Επιτροπής θεμάτων της στρατηγικής ρωσο-πολωνικής συνεργασίας. Η ειδική μας ανταποκρίτρια Ελιζαβέτα Ισάκοβα μεταδίδει από τη Βαρσοβία.

Όπως είπε ο Ρώσος υπουργός, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακολουθεί τυφλά τους κανονισμούς της σε ό,τι αφορά την παραμεθόρια διακίνηση και δημιουργεί υπαρκτά προβλήματα για τους απλούς πολίτες.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι εργαζόμαστε εντατικά με όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων και των Βρυξελλών. Ώστε να αλλάξουν οι κανονισμοί, οι οποίοι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δυστυχώς, είχαν υιοθετηθεί. Δεν υπάρχουν κανονισμοί χωρίς εξαίρεση, πολύ περισσότερο, όταν για όλους είναι προφανές ότι σ΄αυτή την περίπτωση η τυφλή εφαρμογή αυτού του στερεότυπου έρχεται σε αντίθεση με την κοινή λογική και δημιουργεί υπαρκτά προβλήματα για τους ανθρώπους – για τους πολίτες της Ρωσίας και τους πολίτες της Πολωνίας. Ελπίζω ότι η λογική θα υπερισχύσει».

Από την πλευρά του, ο ΥΠΕΞ της Πολωνίας Ραντοσλάβ Σικόρσκι είπε ότι η συμφωνία ήδη είναι έτοιμη. Στο θέμα της διευκόλυνσης του καθεστώτος θεώρησης εισόδου με την περιοχή Καλινιγκράντ η Μόσχα και η Βαρσοβία μπόρεσαν να πείσουν το ΥΠΕΞ των χωρών της ΕΕ. Απομένει να πείσουμε μόνο τους υπουργούς Ασφάλειας.

Η συζήτηση στη Βαρσοβία σήμερα δεν περιορίστηκε μόνο στο θέμα των βιζών. Τα θέματα της οικονομίας και των μεταφορών, η ενίσχυση των σχέσεων στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού, της ενεργοποίησης των νεολαιίστικων ανταλλαγών και η διαπεριφερειακή συνεργασία – όλα αυτά τα θέματα αντικαθρεπτίστηκαν στη συζήτηση. Συζητήθηκε χωριστά ο πολωνο-ρωσικός διάλογος για το φυσικό αέριο. Ακριβώς αύριο στη Βαρσοβία οι Αναπληρωτές πρωθυπουργοί της Ρωσίας και της Πολωνίας Ιγκορ Σέτσιν και Βολντεμάρ Παβλιάκ πρέπει να υπογράψουν νέα διακυβερνητικά πρωτόκολλα για το φυσικό αέριο. Έτσι θα τεθεί η βάση της περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας της Ρωσίας και της Πολωνίας στον τομέα του φυσικού αερίου. «Ο κοινός μας στόχος είναι να γίνουν οι ρωσο-πολωνικές σχέσεις πραγματικά πολύπλευρες, στραμμένες προς την κατεύθυνση των πρακτικών συμφερόντων των απλών ανθρώπων», – δήλωσε ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκεϊ Λαβρόφ.

πηγή: «Η Φωνή της Ρωσίας» .

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες