Αναρτήθηκε από: internationalaffairs1 | 29/11/2010

WIKILEAKS – ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ -ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΛΕ ΜΟΝΤ – 28/11/2010

Το site Wikileaks που ειδικεύεται στην δημοσιοιποίηση επίσημων εγγράφων, έχει στην κατοχή του 250 000 διπλωματικά τηλεγραφήματα, από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσιγκτον και από όλες τις πρεσβείες των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο.

Πέντε εφημερίδες και περιοδικά έχουν, εδώ και εβδομάδες, διαβάσει και αναλύσει αυτά τα τηλεγραφήματα,
-The New York Times, Ηνωμένες Πολιτείες,
-The Guardian στη Βρετανία,
-Der Spiegel στη Γερμανία,
-η Le Monde στη Γαλλία,
– η El Pais στην Ισπανία.

Μετά την διάδοση από την Wikileaks των στρατιωτικών εκθέσεων του Πενταγώνου για τους πολέμους στο Αφγανιστάν, τον Ιούλιο και στη συνέχεια στο Ιράκ τον Οκτώβριο, η διαρροή των διπλωματικών τηλεγραφημάτων, είναι ένα τρίτο πλήγμα για την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Το τρίτο αυτό πλήγμα είναι πολύ πιο σοβαρό για τις Ηνωμένες Πολιτείες, διότι δεν εκθέτει αυτή τη φορά, μόνο τον στρατό τους. Μέσω των τηλεγραφημάτων, το σύνολο της διεθνούς διπλωματίας των ΗΠΑ , εν μέρει αποκαλύπτεται.

Περίπου το 90% των διπλωματικών τηλεγραφημάτων καλύπτουν την χρονική περίοδο από το 2004 έως τον Μάρτιο του 2010 (το υπόλοιπο 10% αφορά γεγονότα μέχρι το 1966). Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει προσδιορίσει τρία κύρια επίπεδα διαβάθμισης των διπλωματικών εγγράφων : « Άκρως Απόρρητο », « Απόρρητο » και « Εμπιστευτικό ». Από τα 251.287 τηλεγραφήματα που μελετήθηκαν από την Le Monde, ταξινομούνται ως «απόρρητα »
16 652 και ως «εμπιστευτικά » 101 748 , ενώ τα υπόλοιπα είναι «αταξινόμητα». Λείπουν επομένως τα τηλεγραφήματα της διαβάθμισης «Ακρως Απόρρητο» του State Department. Επίσης, δεν υπάρχουν μέσα σ΄αυτά τα έγγραφα, έγγραφα του στρατού η των μυστικών υπηρεσιών.

Εκατόν είκοσι δημοσιογράφοι από πέντε χώρες, μελέτησαν τα τηλεγραφήματα, και αντάλλαξαν πληροφορίες και απόψεις. Αποφάσισαν επίσης τα θέματα γιά τα οποία δεν θα ασχοληθούν, διότι οι πηγές που παρατίθενται δεν φαίνεται να είναι αρκετά αξιόπιστες. Η συνεργασία μεταξύ αυτών των πέντε μέσων μαζικής ενημέρωσης είναι πρωτοφανής και δεν έχει προηγούμενο.

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΥΝ

Οι 5 εφημερίδες έχουν επίσης θεσπίσει κοινούς καταλόγους των ατόμων που χρήζουν προστασίας, ιδίως σε χώρες με δικτατορικά καθεστώτα, η που βιώνουν πόλεμο. Όλες οι ταυτότητες ανθρώπων, που οι δημοσιογράφοι έκριναν ότι θα μπορούσε να απειληθεί η ζωή τους, δεν θα αναφερθούν στα δημοσιεύματα. Η Wikileaks έχει συμφωνήσει να μην δημοσιεύσει άμεσα τα 250.000 τηλεγραφήματα. Μόνο τα έγγραφα που θα χρησιμοποιηθούν για τη σύνταξη των άρθρων των πέντε εφημερίδων, θα δημοσιευτούν, αφού ληφθούν τα αναγκαία μέτρα γιά την προστασία των ανθρώπων που ενδέχεται να κινδυνεύσουν.

Οι εφημερίδες έχουν προειδοποιήσει την Ουάσιγκτον γιά την δημοσίευση δεκάδων άρθρων που βασίζονται στα τηλεγραφήματα που έχουν μελετήσει. Διπλωμάτες των ΗΠΑ, πέρα από τον φόβο τους για ενοχλητικές αποκαλύψεις για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις σχέσεις τους με ορισμένες χώρες, θεωρούν ότι η διαρροή των εγγράφων προς την Wikileaks θα αλλάξει τη ζωή τους: «Αυτή είναι μια ιστορική αποτυχία για την αμερικανική διπλωματία » , » Δεν θα κάνουμε πλέον ποτέ την δουλειά μας όπως μέχρι σήμερα» είναι οι πρώτες αντιδράσεις τους.

Μετά από αυτό το μείζον πρόβλημα ασφάλειας των εγγράφων του υπουργείου εξωτερικών των ΗΠΑ, ο καθένας που θα περνά την πύλη αμερικανικής πρεσβείας για να δώσει εμπιστευτικές πληροφορίες θα είναι , αναμφίβολα, πολύ πιό προσεκτικός.
Και οι πέντε εφημερίδες θα δημοσιεύσουν, από τις 28 Νοεμβρίου, δεκάδες άρθρα σχετικά με την αμερικανική διπλωματία, καθώς και γιά χώρες με τις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σε επαφή. Τα θέματα είναι κυρίως πολιτικά και διπλωματικά.
Οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ευρώπη, τη Ρωσία, την Κίνα και τη Μέση Ανατολή θα αναλυθούν εκτενώς. Το Αφγανιστάν και το Ιράκ, δύο χώρες όπου η Αμερική βρίσκεται σε πόλεμο, κυριαρχούν στις αποκαλύψεις.Η τρομοκρατία και η διάδοση των πυρηνικών είναι μόνιμα θέματα των διεθνών σχέσεων και δεν μπορούν να μήν απασχολήσουν τα άρθρα των 5 εφημερίδων. Η Le Monde θα δημοσιεύσει επίσης ειδικά άρθρα σχετικά με τη Γαλλία.

Ακριβώς όπως δεν θα ανακαλύψουμε το όνομα του δολοφόνου του προέδρου Κένεντι στα αρχεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έτσι, και διαβάζοντας τα τηλεγραφήματα αυτά, δεν πρόκειται να μάθουμε τα πιό προστατευόμενα κρατικά μυστικά.
Αλλά κανένα διεθνές θέμα από τα πιό σοβαρά μέχρι τα ελάχιστα σοβαρά, δεν λείπει από αυτά τα τηλεγραφήματα.Ετσι, ανάλογα με τον βαθμό πληροφορησης και το ταλέντο του διπλωμάτη, δίδεται μιά περιγραφή της κατάστασης στον πλανήτη όπως την βλέπουν οι ΗΠΑ.

Τα άρθρα μας σχετικά με τις αποκαλύψεις των εγγράφων Wikileaks:

– Γιατί η Le Monde δημοσίευσε τα έγγραφα της Wikileaks

-Ο φόβος των αραβικών χωρών σε ότι αφορά το Ιράν

– Manning,ένας στρατιώτικός από τον οποίο προέκυψε μιά από τις μεγαλύτερες «διαρροές» της ιστορίας

-το Ιράν και οι μέθοδοι εκφοβισμού που χρησιμοποιεί

– Ο Ομπάμα και το Ιράν: το μπάντμιντον και η αντι-αμερικανική παρακαταθήκη της Τεχεράνης

-Πώς το Ισραήλ ωθεί την Ουάσιγκτον σε περισσότερη αυστηρότητα ως πρός την Τεχεράνη

– Οι οδηγίες της Ουάσιγκτον προς τους διπλωματικούς υπαλλήλους της σε όλο τον κόσμο

Rémy Ourdan

πηγή- http://www.lemonde.fr/international/article/2010/11/28/wikileaks-dans-les-coulisses-de-la-diplomatie-americaine_1446078_3210.html#ens_id=1446075

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες