Αναρτήθηκε από: internationalaffairs1 | 17/12/2010

H ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΚΙΝΕΖΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΙΝΑΣ -ΙΝΔΙΑΣ – 17/12/2010

Με την ευκαιρία της επίσκεψης του Wen Jiabao στο Νέο Δελχί, οι πρωθυπουργοί της Κίνας και της Ινδίας ανακοινώσαν την πρόθεσή τους να αυξήσουν τον όγκο των συναλλαγών τους σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε πέντε χρόνια (από 50 δισεκατομμύρια δολάρια περίπου σήμερα).

Ωστόσο, οι συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών δεν οδήγησαν σε κάποια σημαντική πρόοδο όσον αφορά τις συνοριακές διαφορές τους.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης να προωθήσουν τις εξαγωγές από την Ινδία στην Κίνα ώστε να αντιμετωπίστει το ινδικό εμπορικό έλλειμμα των 20 δισ. δολ. που υφίσταται σήμερα στο διμερές εμπόριο.

«Υπάρχει αρκετός χώρος στον κόσμο για την ανάπτυξη της Κίνας και της Ινδίας και πολλοί τομείς όπου η Κίνα και η Ινδία μπορούν να συνεργαστούν», δήλωσαν οι δύο πρωθυπουργοί σε κοινή δήλωση μετά τη συνάντησή τους, σύμφωνα με γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Από την άφιξη του Wen Jiabao στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα της Ινδίας, η αντιπροσωπεία του αποτελούμενη μεταξύ άλλων από 400 επιχειρηματίες υπέγραψε συμφωνίες συνολικού ποσού 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε πολλούς τομείς.

Σε ότι αφορά τις διπλωματικές σχέσεις οι οποίες χαρακτηριζονται από αμοιβαία δυσπιστία εδώ και δεκαετίες, η κοινή δήλωση δεν περιέχει καμία αναφορά προόδου.Οι δύο χώρες έχουν ως γνωστό, σημαντικές συνοριακές οι οποίες οδήγησαν στο παρελθόν και σε ένοπλη σύρραξη (1962)

Οι συνομιλίες της Πέμπτης κατέληξαν σε μια «επαναβεβαίωση» της δέσμευσής των δύο χωρών για την επίλυση των διαφορών τους, το συντομότερο δυνατόν.Σημειωτέο είναι το γεγονός ότι ο 14ος γύρος των συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών γι΄αυτό το θέμα, ο οποίος τερματίστηκε πρόσφατα, κατέληξε σε αποτυχία.

Κατά τ΄αλλα στην κοινή δήλωση αναφέρεται οτι «Και οι δύο χώρες θα συνεργαστούν για να διατηρήσουν την ειρήνη και την ηρεμία στις παραμεθόριες περιοχές σύμφωνα με τις προηγούμενες συμφωνίες».

Η Ινδία φοβάται ότι η Κίνα τονίζει όσο περνά ο χρόνος και πιο σταθερά τη θέση της σχετικά με τις εδαφικές διεκδικήσεις της. Η Κίνα είχε καταδικάσει σθεναρά την περσινή επίσκεψη του ινδού πρωθυπουργού κ. Singh και του Δαλάι Λάμα στην πολιτεία της Arunachal Πραντές (βορειοανατολικά), την οποία το Πεκίνο διεκδικεί στο σύνολό της.

Άλλο θέμα που ενοχλεί, επίσης, το Πεκίνο είναι η παρουσία στην Ινδία του Δαλάι Λάμα, πνευματικού ηγέτη των Θιβετιανών που ζεί στην εξορία στην Νταραμσάλα (βόρεια) από το 1959.

Οι δεσμοί μεταξύ της Κίνας και του Πακιστάν, το οποίο έχει προγραμματιστεί να επισκεφθεί την Παρασκευή 17/12/2010 ο Wen Jiabao, ανησυχούν από την άλλη πλευρά το Νέο Δελχί.

Το κινεζικό σχέδιο για την κατασκευή ενός φράγματος στον πηγές του Βραχμαπούτρα στο Θιβέτ ανησυχεί επίσης την Ινδία, δεδομένου ότι θα της στερήσει υδάτινους πόρους.

Τέλος, η Κίνα δεν στηρίζει ιδιαίτερα το αίτημα της Ινδίας να γίνει μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και στο κοινό ανακοινωθέν , απλώς αναφέρεται στη στήριξη της Κίνας πρός την Ινδία ωστε να «παίξει μεγαλύτερο ρόλο» στον Διεθνή Οργανισμό.

πηγή – France 24 και AFP

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες