Αναρτήθηκε από: internationalaffairs1 | 22/12/2010

«Η ΕΥΡΩΠΗ ΔΕΝ ΕΚΦΡΑΣΤΗΚΕ ΑΚΟΜΑ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ» – 22/12/2010

Παρά τα σχόλια ορισμένων ευρωπαίων εκπροσώπων, η Ευρωπαϊκή Ένωση προς το παρόν δεν έχει διαμορφώσει κοινή εκτίμηση των γεγονότων της Λευκορωσίας. Συγκεκριμένα, ως σήμερα δεν έχει ειπωθεί το κύριο – αναγνωρίζει ή όχι τα αποτελέσματα των εκλογών;

Βέβαια, η βία που χρησιμοποιήθηκε εναντίον της αντιπολίτευσης στο Μίνσκ, έχει συγκλονίσει την Ευρώπη. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Έζι Μπούζεκ χαρακτήρισε ως «οργιστικό και επονείδηστο» τον ξυλοδαρμό του υποψηφίου Προέδρου Βλαντίμιρ Νεκλιάεβ. «Ο ξυλοδαρμός εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών, δημοσιογράφων και ανεξάρτητων υποψηφίων για το αξίωμα του Προέδρου δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ενώπιον της διεθνούς κοινής γνώμης. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα πρότυπα της δημοκρατίας», – δήλωσε ο Μπούζεκ μερικές μέρες αργότερα σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Жечпосполита».

Στην ερώτηση, ποιά θα είναι η αντίδραση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Μπούζεκ απάντησε: «Τον Ιανουάριο η Βουλή θα διεξάγει συζητήσεις γι΄αυτό το θέμα και θα σκεφτεί πως θα προχωρήσει στις σχέσεις με τη Λευκορωσία». Δηλαδή το Ευρωκοινοβούλιο δεν βιάζεται να καταδικάσει το Λουκασένκο και να αρνηθεί να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των εκλογών.

Αυτή η θέση είναι τυπική για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Ο επικεφαλής της αποστολής του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ Γκερτ Άρενς εκφράστηκε ως ακολούθως: «Είναι αδύνατο να εκφραστούμε θετικά γι΄αυτές τις εκλογές». Όπως φαίνεται, αυτό αποτελεί ακριβώς το αποκορύφωμα της τωρινής πολιτικής θέσης του εν λόγω Γραφείου.

Ο επικεφαλής της αποστολής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ Τόνι Λόιντ δήλωσε: «Οι συλλήψεις και η βίαιη διάλυση της διαδήλωσης θα αποτελέσουν το κύριο, βάσει του οποίου θα κάνουμε αποτίμηση των εκλογών».

Αναμφίβολα το κυριότερο, που μπορούν να πουν για τις υποθέσεις στη Λευκορωσία οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες, είναι τα λόγια της Υπατου Αρμοστή της ΕΕ στις υποθέσεις και την πολιτική ασφάλειας Κάθριν Άστον: «Η Λευκορωσία πρέπει να διανύσει σημαντικό δρόμο για την εκπλήρωση των δεσμεύσεών της προς τον ΟΑΣΕ, παρόλο που ορισμένες βελτιώσεις έχουν επιτευχθεί». Για τους ανθρώπους, που κάθονται στη φυλακή, θα είναι ιδιαίτερα ευχάριστο να μάθουν πως υπάρχουν «βελτιώσεις».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πήρε ανάπαυλα για να συλλογιστεί, πιστεύει ο Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων Αντρέι Κλίμοφ:

«Το ότι σήμερα βρίσκεται σε μεγάλους συλλογισμούς, είναι αδιαμφισβήτητο. Γιατί νόμιζαν ότι θα μπορέσουν ως αποτέλεσμα αυτών των εκλογών να στήσουν μικρή «γέφυρα» προς τον κύριο Λουκασένκο. Όμως, όπως φαίνεται από την αντίδραση των ευρωπαϊκών ΜΜΕ, στα πολιτικά τους κατεστημένα δεν άρεσε ο τρόπος, με τον οποίο τελείωσαν οι εκλογές – με καυγά στο κέντρο του Μίνσκ και με σύλληψη υποψηφίων της αντιπολίτευσης. Και σήμερα οι άνθρωποι στις Βρυξέλλες δεν μπορούν να τολμήσουν και να πουν ότι στη Λευκορωσία όλα πάνε καλά και ότι μπορεί να αρχίσει νέο στάδιο σχέσεων. Και από την άλλη δεν θέλουν να μην μιλήσουν και να αφήσουν για άλλα πέντε χρόνια τη Λευκορωσία έξω από την «Ανατολική τους εταιρική σχέση». Γι΄αυτό η ανάπαυλα μπορεί να παρατραβηχτεί».

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες