Αναρτήθηκε από: internationalaffairs1 | 05/04/2009

ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΝΙΓΗΡΙΑΣ -ΚΑΜΕΡΟΥΝ KAI Η ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΤΟΥ BAKASSI ΣΤΙΣ 14/8/2008

_44928428_cam_nig_bakassi03_226map2

To Bakassi είναι μια χερσόνησος με μεγάλα αποθέματα πετρελαίου που βρίσκεται μεταξύ της Νιγηρίας και του Καμερούν, και η οποία αποτέλεσε για δεκαετίες αντικείμενο νομικής και στρατιωτικής διένεξης μεταξύ των 2 χωρών.
Στις 14/8/2008, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ χαιρέτησε την ειρηνική παράδοση της χερσονήσου από την Νιγηρία στο Καμερούν, παράδοση που έγινε κατ’ εφαρμογή σχετικής απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης που εκδόθηκε το 2002.

Το γεγονός είναι αξιοπρόσεκτο από πολλές πλευρές, και σπάνιο στις Διεθνείς Σχέσεις. Η ουσία που πρέπει να συγκρατήσουμε εδώ, είναι ο θρίαμβος του Διεθνούς Δικαίου, τύποις και ουσία, και η αποδοχή και εφαρμογή της απόφασης από τις 2 χώρες, οι οποίες, εκμεταλλευόμενες αυτή την διαφορά, διευθέτησαν και όλες τις μικρές εδαφικές διαφορές τους στα σύνορα τους, μάκρους 2300 χιλιμέτρων.

Η χερσόνησος έκτασης περίπου 1 000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ήταν εδώ και έναν αιώνα, η αιτία για ένταση μεταξύ των δύο πλευρών, λόγω κυρίως των πλούσιων πετρελαικών και αλιευτικών αποθεμάτων της περιοχής.Υπήρξαν συμφωνίες ειρήνευσης (1913, και 1974 ) και στρατιωτικές συγκρούσεις (1993-1994 ) μέχρι τελικά να φθάσουμε στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου (2002 ) και την υλοποίηση της (2006-2008 )

Εχει ιδιαίτερη σημασία να τονίσουμε τις δυσκολίες που έπρεπε ν’αντιμετωπίσουν οι δύο χώρες ( παρά την καλή θέληση τους ) μέχρι να μπορέσει να υλοποιηθεί η συμφωνία.

1/ δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί λύση και για τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των 2 χωρών λόγω των σημαντικών κοιτασμάτων πετρελαίου της περιοχής.Το πρόβλημα αυτό, παραμερίστηκε με σκοπό μια μελλοντική διευθέτηση.

2/ σε ότι αφορά τα κοιτάσματα πετρελαίου που ήδη είναι υπο εκμεττάλλευση  από την Νιγηρία επι της Χερσονήσου, αποφασίστηκε η συνέχιση της εκμετάλλευσης τους από την Νιγηρία, με ένα μέρος όμως των εσόδων να πηγαίνει στο Καμερούν.

3/ σε ότι αφορά τους Νιγηριανούς κατοίκους της Χερσονήσου ( 50 000 ), αποφασίστηκε να  τους δοθεί η δυνατότητα , είτε να παραμείνουν στην Χερσόνησο, είτε να περάσουν τα σύνορα και να εγκατασταθούν στην Νιγηρία εντός το αργότερο πέντε ετών, με την συνδρομή της Νιγηρίας για τα έξοδα επανεγκατάστασης.

Αυτό που μένει τώρα να επιλυθεί, είναι οι αυτονομιστικές διαθέσεις των κατοίκων της περιοχής, η βία , το λαθρεμπόριο και η πειρατεία.Τα θέματα αυτά δεν έχουν τόσο να κάνουν με τις Διεθνείς σχέσεις, όσο με την αίσθηση του πληθυσμού ότι από τον φυσικό πλούτο της περιοχής, δεν έχουν το μερίδιο που θα έπρεπε να τους αναλογεί.

Internationalaffairs1


Σχολιάστε

Kατηγορίες