Αναρτήθηκε από: internationalaffairs1 | 14/10/2009

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΚΙΟΥΛ ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΓΑΛΛΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΩΝ «ΓΑΛΛΟ-ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ» – 9/10/2009

Ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας Φιγιόν

Ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας Φιγιόν

Παρακάτω, θα μεταφράσω τα κυριότερα σημεία του λόγου του Γάλλου Πρωθυπουργου σ΄αυτό το «οικονομικό συνέδριο» παρουσία του Τούρκου Προέδρου Γκιούλ.

Το κείμενο ολόκληρο, μπορεί κανείς να τον διαβάσει στα γαλλικά στον παρακάτω σύνδεσμο.
http://www.gouvernement.fr/premier-ministre/intervention-de-francois-fillon-aux-rencontres-economiques-franco-turques

Σκέφτηκα ότι έχει ενδιαφέρον αυτός ο λόγος διότι μαθαίνουμε πολλά για την Τουρκία, τα οποία δεν γνωρίζουμε.Η Τουρκία είναι τόσο γνωστή στους Ελληνες όσο και η Μποτσουάνα δυστυχώς.

«Κύριε Πρόεδρε,

Η «χρονιά της Τουρκίας» που άρχισε στην Γαλλία τον ιούλιο και θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2010, είχε από την αρχή μεγάλη επιτυχία.Πάνω από 400 πολιστικές και οικονομικές εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί σε 80 διαφορετικές πολεις της Γαλλίας.
Και την στιγμή που η Κωνσταντινούπολη ετοιμάζεται να γίνει το 2010 η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, έπρεπε να κάνουμε τα απαραίτητα ώστε οι συμπατριώτες μας να ανακαλύψουν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Τουρκίας.

Φιλοξενώντας θερμά το έθνος σας Κύριε πρόεδρε, η Γαλλία επιθυμεί να αναθερμάνει μιά παλιά φιλία, παρά τις διαφορές που μπορούμε να έχουμε επί κάποιων θεμάτων όπως αυτό της ευρωπαικής ένταξης.

Δεν ξεχνάμε, ότι με την Τουρκία, έχουμε από τις πλέον παλιές διπλωματικές σχέσεις της ιστορίας μας.
Είμαστε υπερήφανοι που είμασταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την Δημοκρατία που δημιουργήθηκε από τον Μουσταφά Κεμάλ τον οκτώβριο του 1921.Είναι τιμή μας που η Τουρκία φιλοξενεί γαλλοφωνα ιδρύματα κύρους όπως το Λύκειο και το πανεπιστήμιο του Γαλατά Σαράι.

Είμαστε σήμερα δίπλα σ΄αυτή την μεγάλη Δημοκρατία η οποία συνεχώς αναμορφώνεται και προχωρα πρός την εξέλιξη , που εκμεταλλεύεται θετικά την θέση της μεταξύ Δύσης και Ανατολής, μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, χωρίς να αφήνει ενδοιασμούς ως πρός την αγκίστρωση της στην Δύση.

Εδώ και καιρό, εργαζόμαστε μαζί σας στα πλαίσια των διεθνών οργανισμών , όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε να συμβάλλουμε στην ειρήνη και την παγκόσμια ασφάλεια, το G20,και το Αφγανιστάν στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.Οι σχέσεις μας είναι κατά συνέπεια παλιές, πολλές και δυνατές.

Κατά την τελευταία συνάντηση του G20 αυτό αποδείχθηκε.Η Γαλλία και η Τουρκία απέδειξαν ότι μοιράζονται ένα κοινό όραμα για την οικονομία ,…..

Η κοινή μας αυτή προσπάθεια δείχνει την σύγκλιση των απόψεων μας και των συμφερόντων μας ………………….

Αυτός ο στρατηγικός συνεταιρισμός βασίζεται και σε διμερείς δυνατές σχέσεις.
Η Γαλλία είναι ο δεύτερος ξένος επενδυτής στην Τουρκία, με επενδύσεις της τάξης των 20 δις δολλαρίων.Το μεταξύ μας εμπόριο είναι της τάξης των 11 δις ευρώ ετησίως, γεγονός που κάνει την Τουρκία να είναι, εκτός Ευρωπαικής Ενωσης, ο πέμπτος εμπορικός εταίρος της Γαλλίας.Οι εμπορικές μας συναλλαγές αντιστοιχούν σε μέγεθος μ΄αυτές που έχουμε με την Ιαπωνία, και ξεπερνούν τις συναλλαγές της Γαλλίας με την Αλγερία, την Ινδία η την Βραζιλία.
Οι 300 επιχειρήσεις μας στην Τουρκία, απασχολούν 70 000 εργαζόμενους.

Οι επιχειρήσεις μας έχουν εμπιστοσύνη στο μέλλον της Τουρκίας.Επιθυμούν φυσικά να συνεχίσουν ν΄αναπτύσσονται στη χώρα σας , όπως το έκαναν εφέτος η AXA, Groupama, Renault.
Οι μεγάλες μας βιομηχανικές επιχειρήσεις ανέπτυξαν στην Τουρκία μονάδες παραγωγής που έχουν ως σκοπό να εξυπηρετήσουν την παγκόσμια ζήτηση.
Η Τουρκία έχει ήδη εμπλακεί στην παραγωγή μέρους του AIRBUS A320, στην παραγωγή των ασανσέρ των AIRBUS A380, και είναι πλέον συνέταιρος της EADS στα πλαίσια της παραγωγής του νέου AIRBUS A350.Συμμετέχει επίσης στο πρόγραμμα παραγωγής του στρατιωτικού μεταφορικού αεροσκάφους Α400Μ.

Κύριε Πρόεδρε, οι εμπορικές μας σχέσεις είναι άξιες προς μίμηση.Κι΄όμως, όπως συζητήσαμε και χθές κατ ιδίαν,πιστεύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε μεγαλύτερη προσπάθεια.Οι υπουργοί εξωτερικού εμπορίου των χωρών μας, είχαν θέσει ως στόχο το 2008, να οδηγήσουν το διμερές μας εμπόριο στα 15 δις ευρώ μέχρι το 2012.Για να καταφέρουμε αυτό τον στόχο, πρέπει να διερευνήσουμε πολλούς ανεξερεύνητους δρόμους.Θα συζητήσουμε γι΄αυτούς και θα τους αναλύσουμε σήμερα.

Πρέπει πρώτον να πολλαπλασιάσουμε τις τουρκικές επενδύσεις στην Γαλλία.Ενώ οι επενδύσεις μας στην Τουρκία είναι τεράστιες, οι τουρκικές επενδύσεις στην Γαλλία είναι ιδιαίτερα χαμηλού ύψους.Πρέπει οι Τούρκοι επιχειρηματίες να εμπλακούν περισσότερο στην Γαλλία για να αναπτύξουν περισσότερο την τεχνογνωσία τους και να κερδίσουν μερίδια αγοράς.Θέλω να τους πώ σήμερα, ότι είναι καλοδεχούμενοι στη χώρα μας, και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να τους βοηθήσουμε.Και ο γαλλικός φορέας για τις διεθνείς επενδύσεις ( AFII), ο αντίστοιχος του πολύ δυναμικού φορέα σας INVEST IN TURKEY , είναι εδώ γιά να τους βοηθήσει.

Δεύτερον, πρέπει ν΄αναπτύξουμε την βιομηχανική μας συνεργασία.Στους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας, και της αεροδιαστημικής και του διαστήματος, η συνεργασία αυτή είναι ήδη σημαντική.Η Τουρκία είναι συνέταιρος μας στην παραγωγή των αεροσκαφών AIRBUS, και είμαστε συνέταιροι στην ανάπτυξη δορυφόρων με τα προγράμματα TURKSAT.Και χαίρομαι που γαλλικές επιχειρήσεις σε συνεργασία με ιταλικές, προκρίθηκαν πρόσφατα σε διαγωνισμό σας για την κατασκευή στρατιωτικου σας,κατασκοπευτικού δορυφόρου.
Πιστεύω όμως ότι μπορούμε από κοινού να είμαστε πρωτοπόροι στην ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών και της πράσινης οικονομίας που αποτελούν το μέλλον.
Γνωρίζετε ότι οι χώρες της εγγύς και μέσης ανατολής εμπλέκονται όλο και περισσότερο προς αυτούς τους δρόμους.Για την Τουρκία που συνορεύει μ΄αυτές τις περιοχές, το πλεονέκτημα που μπορεί να έχει, είναι εμφανές.Και πιστεύω ότι στα πλαίσια της Μεσογειακής Ενωσης μπορούμε να συνεργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση με επωφελή τρόπο για τις χώρες μας.
Τρίτον, πρέπει να ενεργήσουμε μαζί για την ανάπτυξη και την αύξηση της παραγωγικότητας των μικρο-μεσαίων επιχειρήσεων μας.
Τέταρτον, πρέπει να σκεφτούμε την ανάπτυξη κοινών δράσεων σε τρίτες χώρες.Ξέρω ότι η Τουρκία έχει πρόθεση να αναπτύξει θεαματικά τις σχέσεις της με την Βόρεια Αφρική και την υποσαχάρια Αφρική, περιοχές στις οποίες η Γαλλία έχει σημαντική εμπειρία.
Πιστεύω ότι γαλλικές επιχειρήσεις σε συνεργασία με τουρκικές, μπορούν να αναπτύξουν τις δραστηριότητες τους σ΄αυτές τις περιοχές.
Και αν η Γαλλία μπορεί στα σίγουρα να βοηθήσει την Τουρκία σ΄αυτές τις περιοχές, η Τουρκία μπορεί σίγουρα να βοηθήσει με τον ίδιο τρόπο την Γαλλία στον Καύκασο και την Κεντρική Ασία.

Η κρίση μας οδήγησε να υπερασπιστούμε από κοινού τις κοινές μας θέσεις.Αλλά, με κρίση η χωρίς κρίση, η ανάπτυξη των συνεργασιών μας είναι συμβατή με την πορεία της Ιστορίας.
Με την Χρονιά της Τουρκίας, έχουμε την δυνατότητα να ξαναδώσουμε μιά ιστορική δυναμική στις πολιτιστικές οικονομικές και πολιτικές μας σχέσεις.

Αυτό που χαρακτηρίζει τους πραγματικούς φίλους, είναι ότι λένε πάντα την αλήθεια μεταξύ τους.Αυτό κάναμε μαζί χθές κύριε Πρόεδρε, αναφερόμενοι σε όλα τα θέματα, τόσο αυτά που μας ενώνουν, όσο και αυτά που, έστω για ένα διάστημα, μας χωρίζουν.Σας ανέλυσα εκτενώς αυτό που ονομάζω ¨»κριση της Ευρωπαικής Ενωσης»: κρίση ταυτότητας, κρίση που σχετίζεται με την γρήγορη ενσωμάτωση πολλών νέων μελών, κρίση των θεσμών της που δεν επιτρέπουν σήμερα τουλάχιστον μιά βέλτιστη λειτουργία της Ενωσης όπως θα την επιθυμούσαμε.Η Ευρωπαική Ενωση πρέπει να επιλύσει αυτά τα προβλήματα της.Η Ευρωπαική ενωση πρέπει να καθορίσει το μοντέλο ανάπτυξης της, και το μοντέλο απορρόφησης νέων μελών.Κατά τα λοιπά, μιά που πρίν από λόγο αναφέρθηκε εδώ ο στρατηγός Ντε Γκώλ, εναπόκειται φυσικά στους λαούς, να αποφασίσουν το μέλλον που επιθυμούν.

Η χώρα σας , κύριε Πρόεδρε, είναι για μάς ένας συνέταιρος, ένας σύμμαχος, και ένας προνομιακός φίλος.
Και είμαι ευτυχής που εν ονόματι της Γαλλίας απευθύνω σήμερα αυτό το μήνυμα εμπιστοσύνης στο μεγάλο τουρκικό έθνος »
-εδώ ολοκληρώνεται η ομιλία του Γάλλου πρωθυπουργού-

Θα ήθελα να σχολιάσω πολύ σύντομα αυτή την ομιλία του γάλλου πρωθυπουργού.
Ελπίζω οι Ελληνες και Κύπριοι πολίτες και προ πάντων οι έλληνες και κύπριοι πολιτικοί να διαβάσουν αυτόν τον λόγο του γάλλου πρωθυπουργού.
Νομίζω ότι πέρα από τις διπλωματικές φιλοφρονήσεις, θα μάθουν πολλά για τον οικονομικό γίγαντα -γείτονα μας.Θα συνειδητοποιήσουν ίσως ότι μιά φτωχή χώρα έγινε μέσα σε 30 χρόνια μιά μεγάλη οικονομική και πολιτική δύναμη.Θα αναρωτηθούν ίσως πώς τα κατάφερε.Θα υποχρεωθούν να σκεφτούν και την παρακμιακή πορεία του Ελληνισμού τα τελευταία 30 χρόνια.Θα υποχρεωθούν να συγκρίνουν την πορεία της Τουρκίας και της Ελλάδας μέσα στην Ιστορία.Οι πολιτικοί μας θα σκεφτούν ίσως περισσότερο το βάρος που έχει διεθνώς η Τουρκία, σε σχέση με το βάρος που έχει η λεηλατημένη Ελλάδα που ζητά δανεικά, και επιδοτήσεις για να ζήσει καλά σήμερα αδιαφορώντας για τις μελλοντικές γεννιές.Οι νέοι μας ελπίζω να κατανοήσουν τις δυνατότητες επαγγελματικής σταδιοδρομίας που θα έχουν οι νέοι στην Τουρκία στις επόμενες δεκαετίες συγκρινόμενες με τις δυνατότητες που μπορούν να φανταστούν ότι θα έχουν οι ίδιοι σε μιά χώρα που δεν παράγει τίποτα και η οποία έχει χρεοκοπήσει.

Προ πάντων όμως, θα ήθελα οι αναγνώστες αυτης της ομιλίας του Γάλλου Πρωθυπουργού, να προβληματιστούν με την εξής φράση του :»η ανάπτυξη των συνεργασιών μας είναι συμβατή με την πορεία της Ιστορίας.»
Aν τους προκαλέσει εντύπωση αυτή η φράση και το ψάξουν, ίσως κάποιοι από αυτούς ανακαλύψουν την σκέψη του Παναγιώτη Κονδύλη.Οσοι την ανακαλύψουν, θα καταλάβουν την φράση του γάλλου πρωθυπουργού, και τους μηχανισμούς της ιστορίας μέσω των οποίων κάποιες χώρες όπως η Τουρκία προχωράνε προς το μέλλον, ενώ κάποιες άλλες χώρες όπως η σημερινή Ελλάδα οδεύουν πρός την ιστορική τους αποσύνθεση όπως προσπάθησα να το περιγράψω εδώ.
Και θα τους γίνει ξεκάθαρη η περίφημη φράση του : «οι απαντήσεις στα ιστορικά προβλήματα δεν βρίσκονται μέσα στην κατασκευασμένη θεωρία, αλλά αντίθετα οι απαντήσεις στα ιστορικά προβλήματα βρίσκονται μέσα στην ιστορία» (Π.Κονδύλης, Θεωρία του Πολέμου σελ. 17 )


Σχόλια

  1. […] Είχα πρόσφατα περιγράψει αυτό που έπρεπε να συγκρατήσουμε από αυτή την επίσκεψη ως έλληνες, εδώ […]


Σχολιάστε

Kατηγορίες